Gambiaprosjektet

Vi er stolte over å ha bidratt til at Butterfly Friends har bygget opp en kombinert videregående skole; Rosthaug skills center i Gambia.

Rosthaug-elever har jobbet inn og gitt i overkant av 500 000 kroner til bygging og drifting av en yrkesskole i Gambia. Da Butterfly Friends skolen åpnet i fjor, hadde ulike sponsorer  til sammen bidratt med 1,3 millioner kroner.

I fjor valgte Rosthaug å sende to av våre elever til Gambia for å se skolen som er bygget opp - og for å oppleve det lille landet i Afrika. Les intervju med Maria Grønland Andresen og Karoline Gulliksen Bendigtsenfør avreise i februar 2017. Og les Marias tekst om oppholdet.

Gambiadagen

Elevene på Rosthaug har bestemt at vi har en solidaritetsaksjon hvert år der vi samler inn penger til bygging og drift av en kombinert videregående skole i Gambia. Vi kaller dagen for Gambiadagen.

Elevene skaffer seg jobb, og pengene de tjener (minstepris er 300 kroner).

Skolemiljøutvalget ved Rosthaug er styringsgruppe for arbeidet med å bygge, drifte og utvikle den videregående skolen Rosthaug skills center i Gambia, og prosjektet drives av Gambia-komiteen som er en komité med elever.

Åpnet i 2016

Fra september 2015 sto første trinn av den videregående skolen med yrkesrettede fag ferdig. 24. november 2016 sto hele skolen ferdig, og det var offisiell åpning

420 elever får nå utdanning ved skolen som har tolv klasserom og to kontorer.

Fag og linjer

• En god gammeldags handelskole, hvor elevene lærer økonomi og regnskap (husholdning) + at de kan lære seg å starte forretningsvirksomhet.
  • En husmorskole, hvor eleven lærer seg husholdning, stelle et hjem, får kunnskap om barn, hygiene og kosthold.
  • Kunst/håndverk. Det er utrolig mange flinke elever som kan tegne, så vi vil prøve med et tegne-/malekurs.
  • Skredder. Butterfly Friends fått ti industrisymaskiner fra en enestående fadder.
  • Frisør. Butterfly Friends har fått en hel salong fra gamle Hønefoss videregående skole.
  • IKT, reparasjoner av PC. I dag er det mange PC-er i Gambia, men ikke mange som kan reparere dem.

Butterfly Friends startet opp med noe av dette allerede i januar 2015.

Til alle kursene er det en modul med økonomi og bedriftsetablering.

Undervisning foregår på dagtid og på kveldstid med grupper på 30 elever.

Eksamen for elevene vil ha en bestått/ikke bestått-vurdering. Etter endt kurs, får elevene et dokument/vitnemål som viser hvilken kompetanse de har.

Fagene følger gambisk læreplan.

Butterfly Friends har tilsatt egne lærere som har ansvar for opplæringen. Planen er at kvalifiserte norske yrkesfaglærere kan lære opp Butterfly Friends sine gambiske lærere i fagene de skal undervise i.

Butterfly Friends sitt arbeid

Butterfly Friends er en organisasjon som har sitt utspring i Vikersund i Modum, og den har fra 2002 til i dag bygd sju barne- og ungdomsskoler, en videregående skole og et helsesenter i Gambia. De driver også skolene og helsesenteret.

Til sammen gir Butterfly Friends utdanning til 2500 elever i alderen 4 til 19 år hver dag.

Butterfly Friends har 190 ansatte i Gambia som lønnes hver måned.

I 2014 behandlet helsesenteret 32 000 pasienter. Senteret har to jordmødre, lege og sykepleiere og jobber sammen med SOS for undersøkelser av livmorhalskreft.

Les mer om organisasjonen på Butterfly Friends sin nettside og facebookside.

Se bilder fra byggeprosessen.

Logo Butterfly Friends

Publisert 22. april 2015, oppdatert 12. oktober 2017.