Roadtrip og irsk kultur

- Da vi besøkte en irsk skole, så vi hvor godt vi har det i norsk skole, skriver engelskelevene som har vært på studietur til Irland.

Skrevet av Runa Kristiansen, Henriette Nordheim og Hanna Asbjørnhus Berg, 3STA.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 12.4.18

Uka etter vinterferien reiste 13 elever og to lærere fra Rosthaug på studiereise til Irland. Der skulle vi oppleve irsk kultur og språk.

Åmot skysstasjon klokka 04:00. Det var en trøtt gjeng som ble kjørt med rosthaugbussen til Gardermoen. Etter en lang fly- og biltur kom vi endelig til Ballyvaughan og Orchard House der vi skulle bo. Selv med 15 personer i hus, føltes det fortsatt stort.

Kirkebesøk og sport

Mandag besøkte vi katedralen i Galway og fikk oppleve en katolsk messe. Etterpå snakket vi med Father Martin om irsk religionshistorie og om alt fra abort til kvinnelige prester. Etter litt sjokoladeshopping i Galway besøkte vi Pure Skills der vi fikk prøve tolv forskjellige sporter, blant annet to som var typisk irske sporter, nemlig gaelic football og hurling. Det var utfordrende, men kjempegøy!

Strenge lærere

Tirsdag måtte vi tidlig opp, for vi skulle kjøre til skolen Holy Rosary College. Der ble vi med inn i klasser som biologi, bygg og konstruksjon, helse, gym og business. Vi opplevde forskjellene mellom norsk og irsk skole som store. Først og fremst var skolen vi besøkte en katolsk skole. De hadde en egen nonne som passet på alle elevene der. Skoleuniform og disiplin var også en stor forskjell. Vi ble overrasket over hvor strenge lærerne var, for elevene fikk strenge beskjeder hvis de ikke gjorde leksene, og mat var forbudt å ta med inn i klasserommet. Så det var en liten oppvekker for oss, for vi har det egentlig ganske så godt i norsk skole.

Klipper og publunsj

Onsdag dro vi på roadtrip langs vestkysten av Irland. Det var nydelig vær med solskinn og blå himmel. Vi stoppet på veien så vi kunne kjenne på Atlanterhavet før vi kom til Cliffs of Moher, et av de mest kjente landemerkene i Irland. Det er høye klipper som går rett ned i havet. Det var veldig majestetisk å være på toppen av klippene, og å se rett ned. Lunsj spiste vi i en pub i Doolin, der noen smakte på tradisjonell Irish beef stew. Kjempegodt! Så bar det videre til ny pub, der noen av favorittmusikerne til læreren vår Petter spilte irsk musikk på gitar og irsk sekkepipe.

Meditasjon og musikk

Torsdagen var det igjen altfor tidlig opp: Avreise kl. 06.30. Denne skoledagen ble vi med på irsk litteraturtime, quiz, politikktimer, og noen av oss ble til og med dratt inn i meditasjon. Etter lunsj opplevde vi at elever ved Holy Rosary danset, sang og spilte for oss. Det var irsk musikk på irsk harpe, konsertina, irsk tromme og gitarer. Og så danset de irske danser. En ung gutt sang en irsk ballade helt aleine. De imponerte oss veldig!

Fredag kjørte vi sørover. På veien stoppet vi på Poulnabrone Dolmen, en gravplass fra den neolittiske perioden, fra rundt år 3800 f. kr. På Bunratty Castle ved Limerick var vi på en bankett der vertene var skuespillere og sangere. De spilte slottsverter fra 1400-tallet mens vi spiste middelalderslottsmat med bare fingrene. På kvelden dro noen av oss ut på en pub, der vi møtte på noen amerikanere fra Alabama som vi ble godt kjent med.

Godt kjent

Lørdagen dro vi tilbake til Dublin og kosa oss i storbyen i solskinnet.

Søndag var hjemreisedag. Opp kl. 05.45. Nesten alle stod klare nede i lobbyen kvart over seks, utenom to. De sov fortsatt, men våkna brått da vi hamra på døra deres. Vi rakk flybussen og flyet hjem.

Vi har fått en god smakebit på irsk kultur, og vi har blitt litt for godt kjent med hverandre. Lærerne våre har blitt lei musikken som ble spilt om og om igjen. Alt i alt, var dette en vellykket reise, som vi ikke angrer på at vi dro på.

Her er gjengen fra faget samfunnsfaglig engelsk på studiespesialisering ved Rosthaug videregående skole, som reiste til Irland på studietur.

Bildene i bildekarusellen under, er tatt av Isabelle Madelen Crow.

Publisert 12. april 2018, oppdatert 12. april 2018.