Inn i finaleloopen

Her følger et eventyr om Rosthaug-prinsessa, karaktertrollet og den store berg- og dalbanen. Nå venter finaleloopen.

Skrevet av Henriette Thorrud, 3PBB.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 3.5.18

Det var en gang en prinsesse som gikk sitt siste år på Rosthaug. Prinsessa visste ikke hva hun kom til å gå til, men hun visste hva som hadde vært før. De to første årene på videregående hadde gått fint. Der hadde hun vært i små klasser og hatt mange av de samme lærerne. De feiret alles bursdager med kake, og de brukte god tid på å bli kjent med alle sammen. Prinsessa fikk også prøve seg i praksis, som gjorde at hun skiftet karriereretning flere ganger. Til slutt landet hun på at hun skulle bli lærer på barneskolen. For å bli lærer, måtte hun ta det skumle påbyggåret, og ryktene sa at der var karaktertrollet større enn noen gang tidligere.

Prinsessa tenkte ikke så mye over dette, fordi de to første årene hadde hun allerede jobbet hardt for, og hun tenkte at det siste året er sikkert likt - bare med en større klasse og mindre kakespising. Prinsessa møtte opp i kantina første skoledag for tredje og siste gang. Hun var spent fordi hun kjente bare noen få i den nye klassen. Det tok litt tid før klassemiljøet ble bra, men det er kanskje sånn man må regne med når 30 elever, med forskjellige bakgrunner, blir satt sammen. Etter hvert som året gikk, vokste de sammen til å bli en super, men rotete klasse. Prinsessa likte seg godt der, men når det gjaldt fagene, var det en helt annen hverdag enn hun var vant til fra før.

Det var stort press fra lærerne, men kanskje aller mest fra henne selv. Plutselig satt prinsessa og karaktertrollet sammen i en vogn. Det var ikke en vogn med flygende hester, det var en berg- og dalbanevogn. Den gikk opp og ned, og det ganske fort.

Turen i vogna er snart ferdig, vi står nå rett foran finaleloopen. Om den er bratt eller slak, vet ikke prinsessa, men sannheten er at du har klart det, prinsesse, og det uten hjelp fra den magiske feen eller tryllestøv. Så hvordan vet jeg om dette eventyret? Prinsessa er meg selv.

Jeg hadde en drøm om å komme meg gjennom dette året med de beste karakterene jeg kan klare, og å være stolt av det jeg har fått til. Jeg har en drøm om å komme inn på den skolen og det studiet jeg ønsker. Jeg har kommet meg gjennom ti timer norsk i uka og vanskelige sosiologibegreper, og først nå skjønner jeg hva jeg har holdt på med i matte i alle år. Jeg har lært om gener i naturfag og Napoleons store feil i historie. Til slutt har jeg lært tre forskjellige måter å danse linedans på i gym.

Nå kan 3. klassingene begynne å synge årets siste sang. Vi kan snart løpe inn de siste meterne på sisteetappen, eller sjarmøretappen som lærerne kaller den. Nå er det ikke lenge igjen, og selv om alle er lei av lange skoledager, så ser vi lys i tunnelen. Snart sier jeg «takk for meg, Rosthaug» før jeg går ned Rosthaugbakken for siste gang. Det ender godt i år også, akkurat som de to første.

Snipp, snapp, snute, så var skoleeventyret ute.

Prinsesse Henriette Thorrud satt plutselig i samme vogn som karaktertrollet! Trollet består her av lærer Berit Engebretsen, Justyna Zebrowska, Alice Mudekereza, Kevin Hagen, Petter Løken Olsen og Fredrik Werner, elever i 3PBB på Rosthaug videregående skole.

Publisert 6. mai 2018, oppdatert 6. mai 2018.