Hva vet du om påbygg?

Påbygg. Byggepå? Byggfag? Mange har hørt om påbygg, men hva er det egentlig? Påbyggelever orienterer deg.

Skrevet av Sebastian Hovde Halvorsen, Petter Andreas Kolberg Hidalgo og Ingunn Aasen Øverby, 3PBA

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 23.11.17.

Vi går i en påbyggklasse ved Rosthaug og har gleden av å opplyse Bygdepostens lesere. Visste du for eksempel at alderen på elever på påbygg kan variere ganske mye? Hvis du har vært borti en påbyggselev, så vet du kanskje at vi har 10 timer med norsk i uka. Sammenlignet med to timer gym, har vi dermed mye norsk. Hvorfor? Og hva er egentlig påbygg?

Tar igjen det tapte

Påbygning til generell studiekompetanse er det offisielle navnet. Påbygg er en gylden mulighet for deg som har gått yrkesfag eller har annen yrkeskompetanse som fagbrev, til å oppnå generell studiekompetanse. Når du har fullført påbygg og fått generell studiekompetanse, er du kvalifisert til å søke på høyere utdanning ved høyskoler og universiteter. Dette blir på lik linje med elever med generell studiekompetanse fra studiespesialisering. Dette er mye av grunnen til at vi som påbyggselever må ha 10 timer norsk. Vi må på en måte «ta igjen» elevene som går på vanlig studiespesialisering, slik at det totale antallet fagtimer blir likt i fellesfagene over tre år. De som går generell studiekompetanse, har for eksempel færre norsktimer i tredjeklasse, men totalt sett går vi ut av videregående etter tre år med samme antall timer og samme kompetanse. Navnet påbygg innebærer dermed at du bygger på fellesfagene, altså de du har hatt tidligere på yrkesfaglige linjer. Eksempler på disse er: norsk, matte, naturfag og kroppsøving.

Overgangsbillett

Vi på påbygg er i alle aldre. Det som gjør dette mulig, er at påbygg er et år man kan ta etter at man har gått vg1 og vg2. Folk har i noen tilfeller vært lærling i to år, noe som gjør at vi får elever i alle aldre. Det er også mulig å jobbe noen år og deretter tenke at man vil studere videre. Det løpet er nemlig ikke kjørt selv om du har gått yrkesfag. Påbygg er løsningen. Overgangsbilletten din fra yrkesfag til videre studier. Etter påbygg har elevene i vår klasse tenkt å gå forskjellige veier. Noen skal rett ut i jobb, mens de fleste skal videre på høyskoler og universiteter. Yrkesveiene varierer fra jus og økonomi til sykepleier. Det at vi 27 elevene i påbyggklassen vår har så ulik bakgrunn og alder, gjør at vi har et godt utgangspunkt når vi skal jobbe med fagene. Vi ser verden fra forskjellige ståsteder, noe som gjør oss som klasse sterke. Og vi trenger å være sterke, for i påbygg er det mye teori som skal inn på ett år. Sammen klarer vi det.

Humpetitter fra Sigdal

Man ville kanskje tro at de fleste elevene bor i området rundt skolen, det vil si Vikersund, Åmot og Geithus. Fra nærområdet er det Vikersund som har flest elever representert i klassen. Hvem skulle trudd at Sigdal hadde nest flest elever? Vi får gleden av at fire elever «humpetitter» seg ned fra Sigdal hver dag, er ikke det ålreit? Det som er like stas, er de resterende elevene som kommer fra ander deler av Buskerud, som Drammen, Mjøndalen, Hokksund, Sætre, Skotselv, Hole, Hønefoss og Drolsum.

Påbygg kan anbefales! Du får varierte dager med spennende fag. Og ikke minst har du her mulighet til å bli kjent med mange fine folk. Vi kan i alle fall skrive under på at akkurat vår påbyggklasse ved Rosthaug er en god gjeng.

Sebastian Hovde Halvorsen (t.v.), Petter Andreas Kolberg Hidalgo og Ingunn Aasen Øverby forteller her hva påbygg er for noe. De får alle tre i påbyggklassen 3PBA på Rosthaug.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 23. november 2017, oppdatert 23. november 2017.