Delte barndommens bokgleder

Ingvild og Viktoria byttelånte bøker allerede i barndommen. Forrige uke stod de sammen på Union Scene under Ungdomsbokgildet.

Skrevet av Ingvild Bekkeseth (3MKA) og Viktoria Skinstad (2STB).

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 7.12.17.

Torsdag 23. november ble Ungdomsbokgildet arrangert for fjortende gang, på Union Scene i Drammen. Vi hadde gleden av å representere Rosthaug videregående skole og å få snakke om to nye ungdomsbøker vi har lest. Vi fikk høre forfatter Ingelin Røssland snakke om det å være forfatter og den nye boken hun akkurat har gitt ut. I tillegg fikk vi introdusert 30 nye bøker, som fem voksne lesehester la fram sine meninger om. Det var gøy å oppleve et så stort engasjement rundt bøker og god lesning.

Startet med Frøken Detektiv

Vi har begge latt oss oppsluke av gode bøker, helt fra barndommen og til dags dato. De første bøkene jeg (Ingvild) husker at jeg forelsket meg i, var mamma og pappas gamle Frøken Detektiv og Hardyguttene-bøker. Hvor mange bøker fra disse to seriene jeg har lest i løpet av årene, aner jeg ikke, men det ble en del. Jeg husker også at Viktoria var med i TL-Klubben. Innimellom fikk jeg lov til å låne noen av bøkene hennes, og spesielt én bok gjorde stort inntrykk på meg: Utakk er verdens lønn av Norah McClintock. Storebror fikk lese den først, og så var det min tur. Etter det var min tur, ble det min tur igjen – jeg måtte bare lese den en gang til!

Bok i posten

Å være medlem av TL-klubben vekket lesegleden hos meg (Viktoria). Det var alltid spennende med en ny bok i posten ved hvert månedsskifte, og boken slukte jeg i løpet av kort tid. Etter å ha vært medlem av bokklubben en stund, og lest omtrent alle Frøken Detektiv-bøkene i barneskolebiblioteket, var jeg på søken etter ny litteratur. Jeg husker jeg ble veldig glad i Stephenie Meyers novelle om vampyren Bree Tanner. Den var kort, enkel, men satte fortsatt stort preg på meg – ettersom jeg ble utfordret på nye måter. Jeg måtte lese ting mellom linjene, og spenningen var så stor at jeg kjente det på hele meg: Slik fant jeg ut at jeg er glad i mystiske bøker, som gjør at man må tenke litt for å forstå innholdet. I tillegg utviklet jeg også fort en lidenskap for hjerteskjærende og så triste bøker, at man får mest lyst til å låse seg inne på rommet i et par dager: Denne type litteratur ble bokstavelig talt fengslende for meg!

Kjenner kroppen krible

Ruben Eliassens skolebesøk i sjette klasse er noe jeg (Ingvild) aldri kommer til å glemme. En ekte forfatter, i klasserommet mitt! Hans bokserie, Phenomena, var helt ukjent for meg - før han en dag dukket opp på Vikersund barneskole og trollbandt meg. Jeg ble hekta. Så hekta at jeg ti år senere kjenner kriblingen i kroppen når jeg tenker på disse bøkene. Nå om dagen er favorittforfatteren Nicholas Sparks, og et par av hans bøker står i hylla og venter på sin tur til å bli lest.

Skap leseglede

På ungdomsskolen oppdaget jeg (Viktoria) en rekke klisjé kjærlighetsromaner. Jeg forelsket meg i bøkene, på lik linje som karakterene forelsket seg i hverandre, og jeg slukte mye av John Green og hans venner. To av bøkene som jeg husker best, er Dager med blå himmel av Jennifer Niven, og Jeg gir deg sola av Jandy Nelson. De ga meg en pirrende leseglede, og er skildret så godt at det kjentes ut som at jeg og hovedpersonene delte følelser. Begge bøkene skal definitivt leses igjen, og jeg er sikker på at jeg vil finne de like slående som da jeg leste dem for to år siden.

Til slutt vil vi oppfordre alle til å sette av litt ekstra tid til å lese, både i hverdagen og kanskje spesielt nå som det nærmer seg ferietider. Vi vil også oppfordre alle foreldre der ute til å gjøre bøker tilgjengelig, spre engasjement og skap leseglede hos barna.

Disse jentene er så glade i bøker at de blir fengslet og kan kjenne kriblingen i kroppen når de tenker på barndommens favoritter. De byttelånte bøker som barn. Nylig fikk de gode venninnene Ingvild Bekkeseth (t.v.) og Viktoria Skinstad presentere hver sin ungdomsroman på Ungdomsbokgildet i Drammen.

Ingvild Bekkeseth holdt foredrag om ungdomsromanen "Z for sorry" av Marit O Kaldhol.

Viktoria Skinstad holdt foredrag om ungdomsromanen "Lett lykkelig" av Linn T. Sunne.

Publisert 7. desember 2017, oppdatert 7. desember 2017.